Wat betekent zorgplicht als het over bomen gaat?

Als boomeigenaar bent u wettelijk verplicht om goed voor uw boom of bomen te zorgen. Om aan uw zorgplicht te voldoend adviseren wij om de boom te laten checken door een onafhankelijke boomadviseur. Hierbij wordt de boom op veiligheid en onderhoud gecheckt en kan schade aan derden door de boom voorkomen worden. Ook geldt de Bomencheck rapportage als bewijsstuk voor de verzekering.

Er is een verschil tussen algemene zorgplicht en verhoogde zorgplicht.
Bij een algemene zorgplicht moet de boom regelmatig gecontroleerd enĀ  / of onderhouden worden door een boomspecialist. Regelmatig is bijvoorbeeld eens in de 2 tot 5 jaar.

Is er een verhoogde zorgplicht, dan is er een grotere kans op schade. Dat kan komen omdat de boom groot is of vanwege de standplaats. Het is in dit geval verstandig om de boom jaarlijks even te laten controleren. Een situatie waar we spreken van een verhoogde zorgplicht is als er grote bomen dichtbij de woning van de buren staan of boven een parkeerplaats. Maar denk ook aan drukke openbare locaties, zoals bijvoorbeeld het verenigingsgebouw of naast de kerk.

Bomen, dode takken,

 

Bestel de Bomencheck